700 000 потребителите на кабелни оператори са в сивия сектор

Кабелни оператори не декларират 700 000 свои потребители и приходите от тях остават в сивия сектор. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. От прокуратурата дадоха подробности около акциите срещу кабелни телевизии. Преди 2 месеца е получен сигнал, че разпространяват телевизионни програми без разрешително за авторските права.

Повече от 10 млн. лв са нанесените щети само за два месеца по Закона за авторските права на БТВ, Нова ТВ и HBO, сочат данните на прокуратурата.

„Касае се за голям процент от сив сектор в тази област. Ще им се търси наказателна отговорност за данъчни престъпления.“, уточни Арнаудова.

Все още няма повдигнати обвинения. Акцията до този момент е срещу 5 кабелни оператори.

Комисията за регулиране на съобщенията също участва в разследването.

„ОТ КРС разполагат с добра техника, която установява кая кабелна телевизия какви програми излъчва в ефир и дали имат авторските права за това.“, заяви Арнаудова.

Разследването е по три направления – престъпления против интелектуалната собственост, данъчни проверки и нарушения, установени от КРС.

В Благоевград се проверяват 2 кабелни телевизии, които разпространяват програма на територията на почти цялата Северозападна България. При тях водещото престъпление е укриване на данъци.

„Интелектуалното пиратство е сериозен проблем. В България още не сме свикнали, че това е едно сериозно престъпление, което много сериозно нарушава авторските права.“ Това заяви по-рано днес вътрешният министър Младен Маринов в парламента.

„Това за България е един сериозен проблем. На този етап вследствие на предприеманите мерки ние сме извън наказателния списък 301 на САЩ по отношение на борба с пиратството, но ме притеснява, че ако не продължим с ефективните мерки срещу този вид престъпна дейност, е възможно пак да бъдем включени в този списък. Това пряко влияе върху всички останали процедури, свързани дори с облекчаване на визовия режим“, обясни Маринов. Той подчерта, че вината, че хората нямат телевизия на места, не е на полицията.

 

- реклама -