Дирекция „Обществено здраве” в ЕК: Трябва постепенно да се намалят солта и захарта в храните

Седемдесет на сто от здравните разходи в ЕС са за лечение на хронични болести. Това каза директорът на „Обществено здраве, странознание и управление на кризи“, Главна дирекция „Здравеопазване“ към Европейската Джон Райън. Райън участва в конференция „Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата“, която е в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Въпросът за храненето е важен, защото много голям брой от населението страда от хронични заболявания, включително и затлъстяване, допълни Райън. По думите му трябва да се прекратят нездравословните хранителни навици и посочи, че е всички държави в ЕС могат да направят обща поръчка и да купят висококачествени храни.

Целта е да се наблегне на качеството на храните и подбора на продуктите, а не само да се набляга на ниска цена, добави той.

Важно е да се промени съставът на храните като постепенно се намалява нивото на трансмазнини, сол и захар в тях. В комисията сме предложили да има специални правила в рекламата на храни с високо съдържание на мазнини, захар и сол и това да се вижда от младите хора, допълни още Райън.

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева каза, че в България нормативно е регламентирано храненето при децата в различните възрастови групи. Разчитаме на резултатите от днешните диалози и съвместно с бизнеса ще разговаряме за подобряване на храненето при децата, допълни тя.

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров посочи, че в страната ни се прилагат две програми за здравословно хранене на децата в училище – „Училищен плод“ и „Топло мляко“, като уточни, че от тях са обхванати 430 хиляди деца в 77 на сто от учебните заведения. По двете програми годишно се разходват 20 млн.лв., като половината от тях са европейски средства, допълни Димитров.

 

- реклама -