Европейска агенция по лекарствата централа град служители персонал

70% от служителите на ЕАЛ ще напуснат агенцията ако централата се премести в неподходящ град

Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ) може да изгуби над 70% от персонала си,  ако политиците направят грешен избор при определяне на града, където ще бъде централата на агенцията.

В момента тя се намира в Лондон. Отливът на служители ще й попречи да функционира нормално.

Това съобщава БТА, като се позовава на Reuters.

Според проучване сред персонала на ЕАЛ между 19 и над 70% от служителите  планират да напуснат, когато агенцията се изнесе от  Великобритания заради Брекзита.

Решението на служителите зависи от това къде ще бъде новата централа.
Бъдещето на общественото здраве в Европа е застрашено, заявява ЕАЛ. Тя не посочва 19-те града, които са били обсъждани в проучването.
Европейска агенция по лекарствата централа град служители персонал

Европейската комисия прави оценка на евентуалния нов дом на ЕАЛ, но решението трябва да бъде взето от лидерите на ЕС, които ще се опитат да постигнат споразумение на следващата си среща през октомври. Окончателно решение се очаква месец по-късно.
Милано, Копенхаген, Атина, Амстердам и Барселона са сред градовете, които биха искали да станат домакини на централата на ЕАЛ, като Милано се оформя като евентуален лидер в надпреварата. София също представи кандидатурата си.
Според ЕАЛ при някои градове запазването на персонала може да бъде доста под 30%, което би означавало, че агенцията няма да може да функционира и това може да има важни последици за общественото здраве в ЕС.
Агенцията съобщи миналия месец, че съкращава работата, която не е толкова приоритетна, тъй като се подготвя за нарушаване на дейността си, причинено от Брекзита и необходимостта да смени Лондон с друг град от ЕС.
.

- реклама -