7 заподозрени за атентата в Истанбул арестувани у нас (Обновена)

Седем заподозрени за смъртоносната атака в Истанбул са арестувани в България.

Сред задържаните са трима души с молдовско гражданство и един мъж от арабски произход. Един от тях е Амран Абдулрами – дясната ръка на издирвания от Интерпол Билал Хасан. Това съобщава NOVA.

Акцията е проведена при пълна секретност.

Заподозрените са задържани още в началото на седмицата в хотел в покрайнините на София. Били са невъоръжени, допълват от „24 часа“.

Според bTV Амран Абдулрами е бил натоварен от Билал Хасан да избере на територията на България

една от три предварително подбрани фирми,

за които било проучено, че превозват мигранти.

Абулрами е избрал и наел група от молдовски лица, които с три микробуса, регистрирани на фирма „бушон“, чийто собственик се намира в дунавски град в България осъществявали превоз от типа „случаен превоз“ от Турция през България за Молдова и превозвала дребен текстил.

По-късно прокуратурата даде подробности по случая за задържаните у нас заподозрени за подпомагане на атентатора в Истанбул.

Постоянен арест се иска за Амран Абдуларами, Петър Михайлов Топал, който има молдовско и българско гражданство, Иван Калак и Леонид Аксакал.

Петият обвиняем – жена със сериозни здравословни проблеми, по нея е определена по-лека мярка. Събират се доказателства за съпричастност и на други лица, заяви прокурор Ангел Кънев.

По-рано днес стана ясно, че петима заподозрени за подпомагане на атентатора в Истанбул са задържани в България. Трима от тях са граждани от Молдова, а един мъж и една жена са от арабски произход. На тях са повдигнати обвинения за каналджийство през територията на България и за тероризъм и подпомагане, извършен на територията на чужда държава.

- реклама -