Линдзи Вон има шанс да увеличи скромната си колекция от олимпийски медали
Игрите ще са лебедовата песен на Линдзи Вон

Седем важни спортни неща за Пьонгчанг

1. Обединеният корейски хокеен отбор. През последната година в центъра на вниманието към олимпийското движение са допинг скандалите с Русия. Обеденият кореен хокеен отбор в Пьонгчанг (макар и сглобен с огромна доза шанс и в последния момент) е истински триумф. Вероятно отборът ще загуби всичките си мачове, но какво от това? След 70 години напрежение никой няма да се интересува от малките неща.
2. Русия (отново). Въпросът дали руските атлети трябва въобще да бъдат допускани до игрите доминираше в дните преди началото. Официално Русия е наказана заради държавната допинг политиката в Сочи. Но пък 168 спортисти ще бъдат в Пьонгчанг с флага на ОАР (олимпийски атлет от Русия). Ще има драма, студени погледи и лоши думи, защото се очаква ОАР да вземе десетина медала.
3. Суперорлиците в бобслея. Всяка зимна Олимпиада има нужда от приказка, за да запали сърцата. В Пьонгчанг е тази на нигерийските жени. Преди три години, която участва в бягането с препятствия в Лондон 2012, започва с дървена шейна в Хюстън. Тя и нейните съотборнички направиха краудфъндинг кампания за $75 000, имат нова шейна и ще станат първият африкански отбор в бобслея.
4. Лебедовата песен на Линдзи Вон. Тя не само е най-великият скиор в историята на САЩ, но и една от глобалните знаменитости в спорта. И макар че има четири световни титли в бляскавата си кариера, лош късмет и контузии свеждат олимпийските ѝ медали до само два – злато и бронз. Вон е на 33 е трудно да повярваме, че след още четири години ще има сили и желание за нова Олимпиада.
5. Лаура Далмайер. 24-годишната германка може да се превърне в зимния отговор на Майкъл Фелпс. От нея в Пьонгчанг се очакват шест златни медала – в спринта на 7,5 км, в 10 км преследване, в масовия старт на 12,5 км, в 15 км, в щафетата 4×6 км и в щафетата 2×6 + 2×7,5 км. И макар че обича да се катери – вече има два върха над 6000 м, засега тя е здраво стъпила на земята.
6. Скиор от Тонга. Пита Тауфатофуа впечатли света, когато се появи полугол на откриването на игрите в Рио. Там той представляваше страната си в таекуондото. Сега ще бъде на ски. При това е започнал със ски бягането през 2016-а!.
7. Нов победител в таблицата с медали. Домакините в Канада и Русия триумфираха. Сега обаче големите фаворити са Норвегия и Германия, като според статистическата компания Gracenote, скандинавците ще поставят нов рекорд на игрите с 41 медала, а германците ще останат с 39.
По материала на Шон Ингъл в "Гардиън"
- реклама -