индекс

7-те плода с най-висок калориен индекс

Нека изясним – плодовете са добри за нас. Те са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Проучване от 2017 г. доказва, че увеличаването на приема на плодове и зеленчуци води до намаляване риска от смърт от сърдечни заболявания и рак.

Затова не се лишавайте от плодовете. Но ако се опитвате да свалите килограми, неограниченото количество фруктова захар би работила единствено срещу Вас. Приемайте по 1-2 порции плодове на ден.

Също така може да третирате плодовете като достоен заместител на десерта. По този начин постепенно ще премахнете бялата захар от менюто си.

Порциите от съответен плод трябва да бъдат съобразени с неговия калориен индекс. Например, авокадото съдържа много повече мазнини и калории от сушените горски плодове.

Ето кои са 7-те плода, които съдържат най-много калории:

1. Авокадо

Калории: приблизително 322 за едно авокадо

Ползи: Този плод е богат на калории и мононенаситени мазнини, които не вредят на Вашето сърце. Един брой авокадо съдържа около 30 гр мазнини, затова може би е по-добре да хапнете половин, вместо цяло. Авокадото съдържа и фибри, „приятели“ на храносмилателната система.

индекс

2. Смокини

Калории: 150 за пет малки смокини

Всяка малка смокиня съдържа около 7 гр захар, основна причина да са по-богати на калории. Но заедно с тази захар, получавате и важни хранителни вещества като витамин K, изграждащ костите.

индекс

3. Фурми

Калории: 277 за 100 гр

Много са подходящи за естествен подсладител в смутитата. Порция, съдържаща 100 калории се равнява на 25 гр натурална плодова захар. Фурмите са източник на фибри, които забавят храносмилането.

индекс

4. Кокосови стърготини

Калории: 466 за една чаша

Този тропически плод добавя приятна сладост и хрупкавост на овесената каша и йогурта, но също и… доста калории. Това се дължи на завишеното количество мазнини в кокоса. Потърсете в магазина неподсладени допълнително стърготини, с което ще си спестите поне малка част от калорийния индекс.

индекс

5. Стафиди

Калории: 429 за една чаша

С всичката вода, извлечена от плодовете при тяхното сушене, стафидите се превръщат в по-концентриран източник на захар. Една чаша гроздови зърна съдържа само 62 калории, затова е по-добре в сезона да се ориентирате към пресния плод.

индекс

6. Банан

Калории: 121 за голям банан

Един голям банан се равнява на две порции плодове. Затова по-добре купувайте по-дребни плодове, за да не поглъщате нормалното количество за деня наведнъж.

индекс

7. Сушени сливи

Калории: 418 за една чаша

Точно като при стафидите и фурмите, сушените сливи са с по-висока концентрация на захар и калории, отколкото пресния вариант на плодовете. Но сливите спомагат отделителната система, съответно имат ефект при свалянето на излишните килограми, затова не ги зачерквайте напълно от пазарния списък.

индекс

Източник: Woman’s Health

- реклама -