ноти

7-те най-стари етнически общности – ЗАЕДНО в културната столица

За първи път  тази вечер концертната зала на “Шалом” в Пловдив се превърна в място, което събра ценители на оперното изкуство от всички възрасти и етнически общности в града под тепетата.  На сцената излязоха музиканти и солисти на пловдивската опера, които представиха известни италиански канцонети и арии от опери на Пучини и Верди, в подкрепа на спечелената от

Пловдив кандидатура за Европейска столица на културата през 2019г.

Програмата представиха именитите Мария Калоферова, сопраното Светлана Иванова, тенорът Марк Фаулър,  дуетът М. Фаулър и С. Иванова.

      Уникалното събитие е част от културната програма на Дома на етносите в града и се случва благодарение на италианския бизнесмен Давиде Кристиано и с любезното домакинство на председателя на еврейската организация “Шалом” Светлозар Калев. И двамата са част от 7-членния Консултативен съвет към Фондация “ЗАЕДНО”, чиито проект създаване на Дом на етносите е с основна цел – приобщаване на всички етнически общности в съвременния обществено-културен живот на Пловдив.

     Прекрасната зала в “Шалом”, която създава неповторима атмосфера и има изключителна акустика, събра  под един покрив арменци, евреи, италианци, руснаци, турци, гърци – всички ценители на оперното изкуство.

Събитието е емблематично за Пловдив –  известен от векове като мултиетнически и мултикултурен град. То е в подкрепа на развитието на града ни като културна столица на България и Европа и е пример за това как изкуството приобщава всички пловдивчани, без значение на произход и религия, и обединява в името на една кауза.

        Опернатa вечер, посветена на италианската музика, е подарък за пловдивчани. 

 

 

 

 

- реклама -