библиотеки

7 смайващи библиотеки, в които четенето е повече от удоволствие

Днес отбелязваме Деня на славянската писменост и култура. Книгите и четенето са духовната храна за всяка нация. В тази връзка ви представяме някои от най-големите и стари библиотеки по света.

Голяма част от тях са станали и туристическа атракция не само заради архитектурата си, но и заради богатството, което съхраняват. Крале, президенти, богати интелектуалци през вековете участвали в изграждането на тези библиотеки, в които се се съхраняват някои от най-ценните книги в света.

„Библиотека Марчана“ във Венеция

Изградена е през 1564 г. и е една от най-старите библиотеки в Италия. Строежът е продължил 50 г. Намира се на площад Сан Марко. За рисуването й Тициан е избрал седем ренесансови художници. Отворена е всеки ден от 8.00 – 19.00 часа, а в събота до 13.30.

„Атататюрк“ в Истанбул

Най-известните истанбулски библиотеки се намират в интересен и важни исторически обекти. Сред тях се откроява библиотеката Ататюрк, която се намира на площад Таксим. Сградата е шестоъгълна и съхранява половин милион книги. Интересното е, че най-много посетители има вечерно време. Отворена е 24 часа.

„Библиотека Анджелика“ в Рим

Това е първата библиотека в Европа отворена за обществеността. Изградена е през 1609 г. и съхранява 200 000 книги и сборници на писатели от Ренесанса. Намира се недалеч от площад Навона в Рим и е отворена за посетители от 8.15-13.45. Разрешава се влизането на лица над 16 години.

„Сент Женевиев“ и „Ришельо“ в Париж

Във френската столица заслужава си да се посетят две библиотеки от XIX век „Сент Женевиев“ и „Ришельо“. В националната библиотека „Ришельо“ най-интересна е Лабрусовата читалня, където се намират редки книги, ръкописи, отличия и медали на френските крале.

Тези библиотеки най-добре е да се посетят организирано, а входът е 3 евро.

„Библиотека Александрина“ в Египет

Няколко пожари предизвикани от римляните са унищожили известната библиотека. Въпреки това новата „Александрина“ от 2002 г. е задължителна туристическа атракция. Библиотеката изглежда като слънчев диск, обърнат към морето. Разполага с четири музея, 15 изложбени зали и планетариум. В петък е затворена. Посещенията са от 11.00 до 17.00 часа и туристите са придружени от гид.

„Райхсмузеум“ в Амстердам

Това е една от най-важните библиотеки в света. Изградена е през 1885 г. Книгите са заобиколени с богата колекция на картини от Вермеер и Рембранд.

- реклама -