7 съвета за по-чист въздух у дома

Темата за чистия въздух става все по-злободневна. Затова все по-често се замисляме как да подобрим въздуха, който дишаме у дома. Ето няколко съвета, които може да са ви полезни:

1.Отворете прозорците

Това е най-простото (и най-евтиното!) нещо, което можете да направите, за да подобрите качеството на въздуха в помещенията. Отворете прозорците си дори само за пет минути на ден, за да освежите въздуха вкъщи.

  1. Декорирайте със стайни растения

    Няколко вида стайни растения филтрират обичайните летливи органични съединения от въздуха на закрито. Наличието на стайни растения вкъщи може да помогне за подобряване качеството на въздуха в помещенията.

  1. Използвайте дифузер за въздух с етерично масло

Някои етерични масла, като маслото от чаено дърво, имат антибактериални свойства и могат да се добавят към домашни домакински почистващи препарати или дори да се прилагат локално върху кожата ви. Етеричните масла също могат да намалят бактериите във въздуха. Доказано е, че етеричните масла като евкалипт, карамфил и розмарин спомагат за намаляване на броя на акарите в дома ви.

  1. Събуйте обувките си

    С мръсните обувки вкъщи могат да влязат пестициди, цветен прашец, гъбички, бактерии или изпражнения, например. Когато влезете в къщата е най-добре да свалите обувките си. Това ще ви помогне да поддържате въздуха си по-чист, подовете – също.

  1. Почиствайте с нетоксични химикали

Много домакински почистващи препарати съдържат токсични химикали, които могат да причинят дразнене на очите, носа, гърлото и белите дробове. Ако ще използвате такива, поне отворете прозорци, докато ги използвате. Но като по-екологичен вариант, помислете дали да не направите собствени домакински почистващи препарати, като използвате съставки като оцет, сода за хляб, цитрусов сок или етерични масла.

  1. Използвайте пречиствател за въздух

Въздухопречиствателите могат да бъдат ефективен начин за намаляване на вредните частици във въздуха. Ако детето ви има астма, може би си струва да използвате такъв уред в стаята му.

  1. Отървете се от мухъла

Тази гъбичка освобождава спори във въздуха, които могат да предизвикат симптоми на алергия. Обича да расте на тъмни, влажни места, като банята, перално помещение и мазе.

- реклама -