лекарски колегии, оставка, Стойчо Кацаров, НЗОК, Петко Салчев

Лекарски колегии искат оставките на Стойчо Кацаров и на управителя на НЗОК

Седем регионални лекарски колегии към БЛС поискаха оставката на управителя на НЗОК д-р Петко Салчев. Регионалните лекарски колегии на БЛС от Стара Загора, Плевен, Кърджали, Пазарджик, Сливен, Варна и Велико Търново настояват Салчев да напусне поста си. А медиците от Сливен и Плевен искат оставката и на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Повод е последната среща между Управителния съвет на БЛС и Надзорния съвет на НЗОК, проведена на 18 октомври.

Декларации с настояването на колегиите бяха получени в централата на БЛС. Във всяка от тях се настоява управителят на НЗОК да се оттегли от поста си.

Сред посочените мотиви са неизпълнение на ангажиментите по Националния рамков договор във връзка с неусвоени средства. От здравната каса заявиха, че няма да коментират темата.

Това е вторият път, в който редица Регионални лекарски колегии от страната (РЛК Варна, РЛК Плевен, РЛК Монтана, РЛК Ст. Загора) искат оставката на проф. Салчев. Първият път беше през лятото, когато те подкрепиха декларацията на Столичната лекарска колегия.

От лекарската колегия в Плевен искат и оставката на д-р Стойчо Кацаров, заради „неадекватните и антиколегиалните действия (включително „зелените сертификати“)“, пише в позицията им.

Оттеглянето на здравния министър вчера поискаха и от ГЕРБ и БСП, както и протестиращите срещу новите мерки.

Декларациите на недоволните медици можете да прочетете ТУК.

- реклама -