сн. БГНЕС

7 кандидата се борят за кметския стол в Благоевград. Ето кои са те

7 се борят за гласовете на 65 хил. избиратели, които искат инвестиции, работни места и по-високи заплати

Оспорвана битка се очертава за кметския стол в Благоевград. 65 хил. души с право на глас ще избират на 27 юни кой да управлява общината в оставащите 2 г. и половина до края на редовния мандат.

При евентуален балотаж, хората ще се явят пред урните и на 4 юли, а на 11-и пък ще избират парламент. Така може да се окаже, че благоевградчани ще гласуват 3 поредни недели.

ИЛКО СТОЯНОВ

ИЛКО СТОЯНОВ

Местният вот ще е и своеобразна генерална репетиция за изцяло машинно гласуване в близо 150 секции, като само в около 20 ще се ползват хартиени бюлетини.

АНДОН ТОДОРОВ

АНДОН ТОДОРОВ

Кампаниите за местни и парламентарни избори ще се водят в града паралелно. И макар да има голяма разлика между едни, по своя характер мажоритарни местни избори, с другите – национални и партийни, резултатите от кметския вот могат да дадат някаква обща представа за електоралните нагласи.

РУМЕН ТОМОВ

РУМЕН ТОМОВ

До частичните избори се стигна, след като пълномощията на избрания през ноември 2019 г. Румен Томов, независим, подкрепен от БСП, бяха прекратени заради незаличена еднолична фирма в срок, което съдът постанови, че е нарушение на закона.

ЛЮДМИЛА КОСТАДИНОВА

ЛЮДМИЛА КОСТАДИНОВА

Тогава Томов спечели балотажа с 56,61% срещу управлявалия 2 мандата кмет на ГЕРБ Атанас Камбитов, получил 40,98%. След загубата Камбитов напусна партията и стана учредител на “Републиканци за България”.

ЦВЕТА РАНГЕЛОВА

ЦВЕТА РАНГЕЛОВА

3 жени и 4-ма мъже ще участват сега в надпреварата, като на последните редовни избори кандидатите бяха 12. Трима от играчите са добре познати на политическата сцена в Благоевград. С най-голям опит е адвокат Илко Стоянов, човекът на “Има такъв народ”. През 90-те той е активист на младежкото СДС. Става общински съветник през 2011 г. от “ВОТ консерватори” (просъществувалата за кратко партия на бившия лидер на СДС Пламен Юуков, свързвана и с кръга около Христо Бисеров).

 Д-р ВИКТОРИЯ КАРАКОСТОВА-НЕШЕВА

Д-р ВИКТОРИЯ КАРАКОСТОВА-НЕШЕВА

Четири години по-късно Стоянов отново е общински съветник, но вече от “Глас народен”. Тогава става и заместник на кмета на Петрич от ГЕРБ Димитър Бръчков и изкара един мандат до местните избори през 2019 г.

СТЕФАН ДЕЛИОВ

СТЕФАН ДЕЛИОВ

През това време Стоянов участва и в кандидат-депутатска листа в София от партията на Светльо Витков през 2017 г. Напусна 2 г. предсрочно местния парламент в Благоевград, обявявайки, че той е безполезен, не се съобразява с дневния ред на хората и не решава техните проблеми.

Имаше идея за местен референдум, свързан с бъдещето на разкопките по трасето на магистрала “Струма”, но тя не получи подкрепа.

Казва, че е бил привлечен към “Има такъв народ” най-вече “заради идеите за пряка демокрация и децентрализация”, защото вярва, че “хората са способни сами да вземат решения за своя живот, особено когато се касае за местни общности”.

Има натрупан сериозен опит в местната власт и познава механизмите и възможностите за решаване проблемите на хората.
Познат на благоевградчани е и независимият Андон Тодоров, занимавал се със строителен бизнес и хотелиерство, който през 2011 г. влиза в общинския съвет от “Зелената партия”. Вторият му мандат от 2015 до 2019 г. е от “Партия на зелените”, пак оттам влиза и за трети път в общинския съвет.

Преди месеци напусна “зелените”, а наскоро и общинския съвет, за да се кандидатира като независим, подкрепен от ГЕРБ, ВМРО, земеделци, пенсионирани офицери и др.

За Тодоров това ще е втори опит да седне в кметския стол. На редовния вот през 2019 г. остана 3-и, след като води яростна битка с издигнатия тогава за трети мандат кмет на ГЕРБ Атанас Камбитов. Някои от членовете на партията на Бойко Борисов сега останаха изненадани, че трябва да застанат зад независим кандидат, като твърдят, че този вариант не е бил предварително коментиран.

Местната структура не успя да се обедини около едно име, номинирани бяха няколко партийни членове, но те не бяха одобрени. Обяснението за причината да се стигне до този необичаен за ГЕРБ ход, е да се запази общинската организация единна и да не се торпилира, защото не е тайна, че в нея има няколко лобита.

Логиката в неиздигане на партиен член, която ръководството следва е, че посочването на един от номинираните, би довело до риск да се демотивират и обидят останалите. Дали обаче това ще е печелившият за партията ход, ще стане ясно само след три седмици.

А до 27 юни Тодоров трябва да убеди съгражданите си, че може да реши най-наболелите проблеми, които вижда – “спешна реализация на индустриалната зона и незабавно привличане на нови инвестиции, разкриването на нови работни места и адекватно възнаграждение”.

Със само 18 месеца опит на политическата сцена е досегашният кмет Румен Томов, който отново ще участва като независим, подкрепен от БСП. Когато се яви за първи път на избори през 2019 г., благоевграчани го познаваха като строителен предприемач, който обаче не бе сред големите в бранша, името му не се беше появявало като изпълнител на някакви обществени поръчки в сектора и съвсем ново лице в политическите битки.

Успя да спечели балотажа, като освен личен и партиен вот, определено привлече и недоволни от управлението на дотогавашния градоначалник Камбитов. Зад него застана и Андон Тодоров, но само няколко месеца по-късно двамата влязоха в режим на конфронтация.

Томов вече знае доста за управлението на една община, смята, че макар и само година и половина на поста, е успял да “отвори администрацията към гражданите”, има и идеи за привличане на инвеститори и разкриване на нови работни места, което всички признават, че е най-сериозният проблем за града.

Позната като сърцат и всеотдаен лекар, десен човек, но не и изявен политик, д-р Виктория Каракостова-Нешева, е кандидатът на “Демократична България”.

Само преди месец тя стана и местен лидер на партията. Като потомък на преселници от Вардарска Македония, но родена и израснала в центъра на Благоевград, лекарката е поставила “отчайваща диагноза” на управлението на града за последните 10 г.
Казва, че представлява коалиция на “градската десница, която защитава интересите на дребния и среден бизнес”.

“Благоевград е болен и аз боледувам за него”, допълва д-р Нешева.

Изненада е участието на младия Стефан Делиов в изборите, издигнат от “Ние, гражданите” – формация, на която един от лидерите е бившият шеф на ГД “Гранична полиция” Валери Григоров, позната с борбата си срещу “партиите на статуквото”.

Стефан Делиов също смята, че партиите, които досега са управлявали са се провалили. Местните го познават като организатор на редица благотворителни акции за подпомагане на възрастни и бедни хора. Работи в сферата на търговията и строителството и се определя като “свободомислещ човек”, активен участник в протестите от миналото лято.

За втори път ще се бори за кметския пост Людмила Костадинова, която има собствен бизнес в сферата на транспорта и логистиката. През есента на 2019 г. участва във вота, издигната от РЗС, като получи 247 гласа, или 0,69%. Сега се явява като независим кандидат, издигнат от 3-членен инициативен комитет.

През февруари финансистката оглави инициативен комитет за провеждането на референдум на тема: “Удачно ли е построяването на православен храм в района на кооперативния пазар в града”, с идеята той да се проведе заедно с парламентарните избори на 4 април, но това така и не стана.

Адвокат Цвета Рангелова пък е третата жена в надпреварата, издигната от “Възраждане”. На изборите през април бе втора в кандидат-депутатската листа на партията. Адвокат Рангелова бе общински съветник от 2015 до 2019 г. от “Глас народен” заедно със сегашния си опонент за кметския пост Илко Стоянов.

Интересно е, че от ДПС, които допреди година и половина нямаха сериозно присъствие в Благоевград, не са заявили дали ще подкрепят официално някой от кандидатите. На местния вот през 2019 г. партията за първи път успя да пробие в местния парламент и то с трима съветници.

Неофициално се говори, че нейни активисти вече работят активно за един от имащите най-голям шанс да спечелят.

И жителите, и кандидатите определят като най-сериозни проблемите с липсата на сериозни инвестиции, работни места, а областта в последните 7-8 г. категорично се е закотвила на дъното в класацията по размер на средната работна заплата в страната.

Кой от седмината ще успее да убеди благоевградчани, не само, че знае какво е състоянието на общината, но и как може да се подобри, ще се разбере след три седмици, като засега нагласите са за оспорвана битка между смятаните за основни претенденти Тодоров, Стоянов и Томов.

Източник: 24 часа

- реклама -