7 398 нови работни места са създали чуждестранни инвеститори у нас за 2018г.

7398 нови работни места са създали чуждестранни инвеститори у нас през миналата година. Те са резултат от 43 реализирани проекта, свързани с преки чуждестранни инвестиции.

В сравнение с 2017 година проектите са с 10 повече, а отворените позиции – с 37% повече. Данните са от последното проучване на EY за атрактивността на Европа към инвеститорите.

Най-големите инвеститори на българския пазар са Германия, САЩ и Великобритания. Те са създали съответно 5375, 618 и 195 работни места в страната през 2018 година.

Според анализа най-голямо е увеличението на работни места в областта на бизнес услугите, информационните технологии, транспорта и логистиката.

Въпреки увеличението на новите чуждестранни инвестиции, страни като Полша, Турция, Сърбия и Румъния се оказват по-атрактивни за чуждестранните инвеститори.

работа диплома специалности Рейтингова система МОН

Съседните Сърбия и Румъния са успели да реализират съответно 119 и 109 проекта с чуждестранни вложения през 2018 година. Това е два пъти повече от инвестициите в България.

И се пак страната ни се справя по-добре в сравнение с доста други европейски страни. В държави като Дания, Италия, Чехия и Турция проектите за 2018 година са общо 15 или повече.

Проучването на EY посочват, че в Гърция, България и Румъния образованието и квалификацията в дигиталната индустрия са най-слабо развити. Лидери в Европа по този показател са Финландия, Холандия и Швеция.

В топ 10 на европейските държави, които се оказват най-атрактивни за инвеститорите, са Испания (32%), Белгия (29%), Полша (38%), Турция (14%) и Ирландия (52%).

- реклама -