Стоянка

ARD за Стоянка Мутафова: Това е кралицата на комедията!

Макар и на 94 години, Стоянка Мутафова играе в телевизионен сериал и в четири театрални постановки. Така започва репортажа на германската национална радио и телевизия ARD, посветен на голямата българска актриса.

Госпожа Стихийно бедствие или хулиганката на българския театър

Толкова й отива главната роля в едноимената пиеса на италианският драматург Алдо Никола, отбелязва автора. Въпреки завидната си възраст, Стоянка танцува на сцената степ, чарлстон, сиртаки, румба, валс и то с енергията на изригващ вулкан. „В балканската държава Стоянка Мутафова е почитана от зрители от няколко поколения като кралицата на комедията и живата легенда на театъра.“
„Мечтата ми е никога да не стана нормална“, казва тя. Актрисата определя себе си като „доста хаотична“ и „хулиганката на българския театър“, не крие, че още като малко момиче не е била особено послушна. По-късно също – омъжвала се е три пъти: за чешки режисьор, за журналист и накрая за актьор.
„С мен не се живее лесно. Затова пък никога не е скучно. Още от дете знаех, че искам да играя на сцена. Винаги съм била сигурна в това, това беше мечтата ми“
3613741

Медията разказва, че след като завършва класическа филология, Стоянка кандидатства в Държавното театрално училище в София против волята на родителите си. Като млада актриса продължава обучението си в Прага и в продължение на три години играе в театър там.

През 1949 г. носталгията я връща в София, където веднага е приета в Народния театър. Но голямата й любов винаги са били комедията преди всичко сатирата, макар че „те са най-трудните сред всички театрални жанрове“, както подчертава Мутафова.

Затова през 1956 г. тя въодушевено се мести в новосъздадения Сатиричен театър в София, където и до днес – 60 години по-късно, продължава да пълни залата.

4059407Тогава нашият театър беше много силен, а ние бяхме много смели. По време на комунизма цареше много строга цензура, контролираше се всяка дума и всички се страхуваха. Само ние не, защото можехме да изричаме на глас истината под формата на сатира“

Днес 94-годишната Стоянка Мутафова играе в телевизионен сериал и в четири театрални постановки. Тя постоянно пътува и то из целия свят. През февруари 2016 г. е на турне в Германия, през октомври – в САЩ и Канада. Навсякъде българите я аплодират, в Чикаго й ръкопляскат над 2000 зрители. „Не е съвсем нормално да имам толкова много работа на моята възраст, но ще продължавам така, докато мога“, уверява обичаната актриса.

Стоянка никога не е имала дубльорка

На сцената тя грее и изглежда 20 години по-млада. Нейната страст към актьорството остава несломима въпреки възрастта. Тя въздейства заразително и на по-младите й колеги.  През всичките тези години Стоянка Мутафова никога не е имала дубльорка. За своите роли тя винаги е била единствена изпълнителка, уверяват от Сатиричния театър. За първи път в своята 60-годишна театрална кариера българската кралица на комедията е била заместена от друга артистка на 30 ноември 2016 г. Защото два дни по-рано голямата актриса постъпи в болница заради проблеми със сърцето. Сложен й е стенд и тя вече отново е във форма. Нетърпелива е отново да се качи на сцената.

„Щом като пълня залите и ми ръкопляскат, значи публиката ме харесва и трябва да продължа да играя. Гледайте ми постановките, не болестите“, пошегува се тя неотдавна от болничното легло.

източник: 24 часа
- реклама -