Алепо евакуация деца Бана Алабед

Седемгодишната Бана Алабед – „гласът на Алепо“, беше изведена от града (Снимки, ВИДЕО)

Евакуираните от Алепо са вече 14 000 души

Над 14 000 души от сирийския град Алепо намериха спасение при евакуацията им с автобуси от четвъртък до днес. Това съобщава Анадолската агенция.Алепо евакуация деца Бана Алабед

Сред последните отпътували от разрушения град е и 7-годишната Бана Алабед, станала известна като „гласът на Алепо“ с призивите си в Туитър. „Имаше непрекъснати бомбардировки. Домът ни бе напълно разрушен, успяхме да излезем под отломките. Никой не ни обръщаше внимание“, казва момиченцето от квартал Катърджъ в Източен Алепо.

Бана и майка й Фатма, която е учителка по английски, се появиха в Туитър преди 3 месеца и призоваваха света да помогне за спиране на кръвопролитията. Последователите им в мрежата са 322 000. И двете се обръщаха за помощ персонално към турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, който също в социалната мрежа даде гаранции за спасението им.Алепо евакуация деца Бана Алабед

В.“Миллиет“ съобщава, че в ранните сутрешни часове на деня е започнала поредната евакуация на 4 500 души от Източен Алепо и шиитските райони Фуа и Кефрейа, днес се очаква транспортирането на още 20 000 жители до Идлиб, който е под контрола на сирийската опозиция. Спасени са 47 деца, обсадени в дом за сираци, някои от тях са с тежки наранявания и ще бъдат отведени в Турция за лечение.

В крайграничния турски град Хатай в близост до ГКПП Рейханлъ е изграден палатков лагер за 1 000 бежанци. Пропускат се цели семейства, които имат близки в страната. От настанените в турски болници 131 ранени сирийци 5 починаха.

- реклама -