Комисар Николов: Ще взема решение за влизането на жителите в Хитрино само когато е безопасно

Ще останем внимателни до края на операцията по изнасянето на цистерните от района на инцидента в Хитрино. Това каза гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Надявам се вторник да е денят Х, както казваме, за влизане на жителите в селото, но не се ангажирам, решението ще го взема, когато съм напълно сигурен. За един два дни не бива да притискаме екипите“, каза гл. комисар Николов.

Операциите са специфични и опасни

Ивайло Московски, министър на транспорта в оставка, даде подробности за хода на операцията.

Днес успоредно с работата на пожарните екипи на мястото на инцидента, ще влязат и групи на ВиК и електроразпределителното дружество, всички останали инфраструктурни съоръжения ще бъдат прегледани за готовност за пускане. От района на гарата в Хитрино вече е изведена цистерната, която вчера е била подготвена за извозване. Днес продължава работата по още три

„Последна остава цистерната, за която вече може да се каже, че и течът е спрял, по нея предстоят още малко манипулации и се надяваме всичко да приключи успешно“, каза Ивайло Московски.

Борисов при хората от Хитрино

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с жителите на с. Хитрино и ги информира лично за предприетите действия на властите по бързото обезопасяване на района.

„Искам още веднъж да благодаря на тези над 770 души-пожарникари, полицаи, експерти, които ви помагат, защото работят с голям риск. С общи усилия правим всичко възможно жителите на Хитрино да се върнат в къщите си час по-скоро“, заяви премиерът.

Премиерът Бойко Борисов, заедно с директорa на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов, министърa на транспорта Ивайло Московски и кметa на Хитрино Нуридин Исмаил инспектираха на място действията на специализираните екипи, които провеждат операция по извозването на опасните цистерни от дерайлиралия влак в Хитрино

Утре в читалището на село Тимарево ще има среща с жителите на Хитрино, на която представители на съответните служби ще дадат информация за резултатите от замерванията на атмосферния въздух, вода и почви, за да бъде спокойно населението, че няма изключение от стандартните норми.

- реклама -