учители
сн. БГНЕС

66 са починалите от коронавирус български учители

66 са починалите учители от коронавирус. Това съобщи пред bTV министърът на образованието Красимир Вълчев.

Според него не може да се говори за свръхпропорционален брой заболели преподаватели заради по-опасната среда за разпространение на заразата.

„Международни изследвания и нашите данни показват, че има много по-малък брой заразени и починали учители в детските градини, отколкото в училищата“, изтъкна Вълчев.

Той потвърди отново, че само учениците от I до IV клас се връщат на чиновете от 4 януари.

„До 11 януари учениците от 5 до 12 клас ще продължат да учат в електронна среда. Ако има нов щам, ще реагираме своевременно. Тези ученици ще бъдат с предпазни маски в клас“, подчерта още просветният министър.

По думите му, вероятно ще се разрешат изпити и практики в училище след 5 клас.

Вълчев съобщи, че 32 хиляди устройства са раздадени към момента на ученици. „Продължаваме със закупуването на техника. Имаме относително добра инфраструктура за онлайн обучение, тази облачна система ще може да се ползва и след епидемията„, подчерта той.

Можем да организираме изпити, които да са достатъчно безопасни, каза министърът, запитан за възможността матурите да отпаднат.

Попитан дали ще се имунизира, Красимир Вълчев каза: Да, категорично ще се ваксинирам. Аз вярвам на медицината, вярвам на науката и вярвам, че ваксините ще ни избавят от тази трудна ситуация.

- реклама -