ДАНС

Арестуваха агент на ДАНС за измами и разгласяване на държавна тайна

Висш агент на ДАНС е арестуван за измами, преправяне на лични документи и разгласяване на държавна тайна, съобщиха от прокуратурата. Е.И. е началник сектор в дирекция „Контраразузнаване“.

Досъдебното производство е образувано по сигнал от агенцията за това, че той е измамил чужди граждани, че ще получат разрешение за постоянно пребиваване у нас и е успял да им осигури подправени документи.

Изнасял данни за борбата с тероризма

Е.И. е издал и държавна тайна като е предоставил информация на разпитан по делото свидетел за използвани от ДАНС способи и средства за оперативно издирвателни дейности. Агентът е изнесъл и данни за използвани СРС-та срещу конкретни лица, както и информация за лица, заподозрени в провеждане на терористична и противозаконна дейност срещу сигурността на страната.

Прокурорите са тършували из дома и кабинета му в ДАНС

4291012Между май и август, агентът на ДАНС е лъгал лицето Р. А., че ще окаже съдействие на двама чужденци да получат разрешение за постоянно пребиваване у нас. Както и, че ще съдейства за по-ранно насрочване на дата за интервю за получаване на българско гражданство на други двама чужди граждани. За целта той им взел над 36 хиляди лева.

Е.И. е обвинен и в това, че е поръчал да се преправят две чужди лични карти, като им се предаде вид, че са на чужди граждани, постоянно пребиваващи в България.

- реклама -