заплати

Вдигат учителските заплати с между 8 и 10%

Минималните учителски заплати се вдигат с 10%, а на останалите – с 8% от 1 януари. За това са се договорили синдикати, директори на училища и министерството на образованието, съобщиха от КТ „Подкрепа“.

Най-ниската учителска заплата се вдига от 600 на 660 лв.

Става въпрос за същото онова увеличение, за което съобщи просветния министър в оставка на учителския събор в “Арена Армеец” през юни. Тогава тя бе смъмрена от премиера, след като стана ясно, че мярката не е обсъдена нито с него, нито с финансовия министър. Бойко Борисов обаче обеща в края на годината въпроса да бъде разгледан.

4894257

Според увеличението, директорите на училища, детски градини и обслужващи звена ще вземат най-малко 825 лв., а заместник-директорите – 770 лв. Длъжностите с квалификация “помощник-възпитател” и “помощник-готвач” ще получат не по-малко от 105% от минималната работна заплата.

Длъжностите с квалификация “библиотекар”, “счетоводител” и “главен счетоводител” пък ще вземат не по-малко от 125% от минималната работна заплата, казаха още от “Подкрепа”.

За финансиране за увеличението за заплати в системата на образовнанието са предвидени 100 млн. лв. от държавния бюджет

Директорите на институциите в системата, които не успеят за достигнат предвидените повишения на заплатите, ще подлежат на проверка от регионалното управление на образованието и синдикатите.

източник: 24 часа

- реклама -