имунитета законността Слави Трифонов Сотир Цацаров прокуратура мажоритарен вот задъжителен референдум резултати

Цацаров: Резултатите от референдума са задължителни

Самият брой участници в референдума, както и подкрепилите предложенията за мажоритарна система, намаляване на субсидията и задължителен вот са показателни за това, че резултатите са „задължителни за парламентарно представените партии”. Това пише в писмо Сотир Цацаров на Слави Трифонов, съобщава БТВ.

В текста главният прокурор дава изява и на личното си мнение за ставащото в държавата.

 „Ако 2 516 791 граждани са казали „ДА” на това, държавната субсидия за политическите партии да се определя по правилото „един глас – един лев”, значи тази субсидия не може вече да е единадесет лева на действителен глас. Нещо повече, поставя се въпросът нужна ли е въобще такава субсидия за партиите от страна на държавата”.

Резултатите от референдума „заличиха изцяло скептичното ми по принцип отношение към тази форма на пряка демокрация”, пише главният прокурор. Всякакво забавяне на превръщането им в закон „не би довело до нищо добро за държавата ни”.

Слави Трифонов Сотир Цацаров прокуратура мажоритарен вот задъжителен референдум резултати

Цацаров: Дошло е време за промяна в изборните правила

Ако 2 509 864 българи с избирателни права подкрепят мажоритарен избор на народни представители с абсолютно мнозинство в два тура, значи е дошло време за промяна в изборните правила. Това пише Цацаров в писмото си.

Преди дни Трифонов се срещна с обвинител №1 и след това обяви, че двамата са се оказали на много близки позиции по отношение на ставащото в държавата.

Шоуменът занесе в прокуратурата папка със сигнали за изборни нарушения от страна на ЦИК. Само 12 000 гласа не са стигнали на допитването, за да придобие задължителен характер. Трифонов и екипът му обвиниха избирателната комисия в манипулации. От ЦИК отричат, като обориха лансираната от него теза за нарочно раздавани по-малко пликове за бюлетини с конкретни данни.

От писмото на Цацаров обаче се разбира, че съдържанието на папката ще бъде проверявано от прокуратурата.

- реклама -