Геерд Вилдерс дискриминация реч на омразата съд решение

Гееерд Вилдерс признат за виновен за дискриминация

Оправдаха го за реч на омраза

Антиислямския холандски депутат Геерд Вилдерс беше признат за виновен по обвинения в дискриминация. Той обаче, беше оправдан за реч на омраза.

Присъдата на съдиите посочва, че „провокативният начин, по който изявленията са направени подбужда други да дискриминират хора от марокански произход“. В нея обаче се казва, че няма достатъчно доказателства, за да може неговите думи да бъдат отнесени към реч на омразата.

Адвокатите на Вилдерс вече заявиха, че ще обжалват решението на съда за обвиненията в дискриминация.

Геерд Вилдерс дискриминация реч на омразата съд решение

Съдиите също така отхвърлиха искането на прокуратурата да наложат глоба от 5000 евро на депутата, чиято Партия на свободата се очаква да получи силни резултати на предстоящите избори през март 2017 г.

„В този случай най-важният въпрос е дали Вилдерс е пресякъл линията. Тази присъда отговаря на този въпрос“, посочват съдиите в решението си.

Изявлението на Вилдерс

Делото срещу Вилдерс, продължило три седмици, беше насочено върху едно конкретно изявление на политика от 2014 г. по време на митинг в рамките на кампанията за местни избори в Хага. По време на събитието Вилдерс пита тълпата дали искат по-малко мароканци в града и в Холандия. След като тълпата отговаря „по-малко“ Вилдерс казва „Ние ще организираме това“.

Според съдиите изказването на депутата засяга достойнството на цялата етническа група и представлява обида.

Вилдерс бойкотира по-голяма част от делото, както и съобщаването на днешната присъда.

Според скорошни социологически проучвания Партията на свободата има шансове да спечели предстоящите избори и да получи 34 места в 150-членния парламент. Това е с около десет места повече от тези на либералите на премиера Марк Рюте.

- реклама -