МВР психотестове глоби джип трафик

Парламентът гласува два пъти по-големи глоби за нарушения на пътя – ВИДЕО

Глобите за превишена скорост ще се увеличат два пъти с промените в закона за движение по пътищата, които парламентът гледа на второ четене днес.

За превишаване на скоростта с над 50 км/час санкцията става 1 000 лева за превозни средства от обществения транспорт и при пренасянето на опасни товари. 700 лева ще е глобата за нарушение в населените места, 600 лева извън тях. С всеки 5 км/час отгоре глобата ще скача с 50 лв.

Така при шофиране със 130 км/час в града при разрешени 50 км, глобата ще е 1000 лева.

Ако полицаите спрат шофьор без книжка, ще му отнемат регистрацията на автомобила. Табелите ще се свалят на място. Малкият талон ще бъде отнеман за период от 6 месеца до 1 година за сметка на собственика на автомобила.

Отнемане на регистрацията ще се прилага и за шофиране след употреба на наркотици, упойващи вещества или алкохол с над 0.5 промила в кръвта. На тях ще им бъде отнемана и шофьорската книжка, като максималния период е 18 месеца.

За месец без свидетелствата си за управление на автомобил ще остават и онези, които бъдат хванати да превишават скоростта в населено място с над 50 км/ч.

Книжки ще се взимат и на лица, които допускат, организират или предоставят управлението на МПС на лице за участие в нерегламентирани гонки. Срокът на отнемане е 3 месеца.

4316950

Дават на младите шофьори само 2/3 от точките

Народните представители решиха още, новите водачи получава 2/3 от максималния брой контролни точки, а оставащите 1/3 точки да им бъдат давани след като натрупат 1 година стаж зад волана.

 

- реклама -