коронавирус

63 новозаразени, общо 1234 души са с COVID-19 у нас

63 нови случая на заразени с коронавирус има от вчера насам, съобщи на редовния сутрешен брифинг на Оперативния щаб ген. Мутафчийски.

25 лица са настанени в болници. Увеличението спрямо вчера е с 5.4%. Активните случаи са 983. Най-голямо количество случаи са в Плевен – 19, 7 са в завод Мизия, 5 са контактните им заразени лица, 7 са в болница. В София са 16 случая. Във Видин – 7, в Благоевград – 5, Бургас – 4, Кюстендил и Стара Загора – по трима.

Два нови случая на заразени деца – в Плевен момче на 4 години, и в София – момиче на 12 години.

Децата са с лека симптоматика и не са настанени в болници.

Шест нови заразени има при медицинския персонал, допълни началникът на Щаба. София – 1 санитар в Първа АГ, и във Видин – петима. Общо заразените медици са 135, 11% от всички заразени.

197 души са излекувани.

„4 нови излекувани има през изминалото денонощие, като единият случай е много интересен – лице, което е било интубирано в разстояние на 38 дни“, допълни ген. Мутафчийски.

Това е трети интубиран, който оздравява, както и една медицинска сестра е оздравяла.

Мутафчийски потвърди и за двамата души, починали през изминалото денонощие – мъж на 95 с множество заболявания, и жена на 73 години с гарцином на белия дроб.

Общо броят на жертвите до момента е 54 души, което е 4.4% от всички заразени.

В болници са 285 човека, интензивните са 41. Най-голям е броя в София – 639 заразени, 149 са в болница, 27 са в интензивни отделения.

„Наличието на респиратори говори за готовността на една болница да се справи с тежките случаи. Имаше областни болници, в които бяха закрити дори инфекциозните отделения, на други места бяха в трагично състояние. За два месеца успя да се мобилизира здравната система за това България да има около 7400 легла, както и към тях да има 1400 легла за интензивно лечение. В самото началото на болестта имахме една лаборатория, а сега имаме 18“, допълни ген. Мутафчийски.

Има достатъчно защитни облекла за медиците, категорични са от Щаба.

На журналистически въпрос дали човек може да се зарази с коронавирус от пипане на заразени повърхности, доц. д-р Ангел Кунчев от Оперативния щаб посочи, че няма противоречие между въздушно-капковия начин на предаване на инфекцията и това, че може а се заразиш от повърхност.

„Ние отдавна знаем, че при малките деца по-често става заразяване чрез пипане на повърхности, лапане на играчки и т.н. Капките, които се изхвърлят не е задължително да бъдат поети още от въздуха, при определени условия остават живи на повърхностите и става заразяването“, обясни той.

- реклама -