63-ма души са пострадали при взрива в склад за боеприпаси в Украйна

Повече от 60 души са потърсили медицинска  помощ в Черниговска област след взрива в склад за боеприпаси. Пострадалите са били със симптоми на отравяне от продуктите на горене. Няма загинали при експлозиите, съобщиха от пресслужбата на областта.

Хиляди хора бяха евакуирани след експлозията, която рано тази сутрин разтърси украински Шести арсенал, на около 170 км от столицата Киев.  Взривът край град Ичня, Северна Украйна, станал около 03,30 ч.  и бил последван от пожар.  По данни на украинския генерален щаб в арсенала тази сутрин са ставали по 2-3 експлозии в секунда.

С цел локализиране на извънредната ситуация в района бяха изпратени 5 пожарни танка ГПМ-54. На местопроизшествието работи оперативна група начело с началника на генщаба.

От близките селища вече са евакуирани близо 12 000 души, включително личният състав на Шести арсенал и живеещите на територията му – около 860 човека.

По-рано украинската държавна служба за извънредни ситуации съобщи, че общата територия на арсенала на министерството на отбраната в района на град Ичня, Черниговска област, е около 682,6 хектара.

Затворено за полети е въздушното пространство в радиус от 30 км от района на експлозията. Спрян е и железопътният и автомобилният транспорт. Прекъснато е газоснабдяването и електроснабдяването в района, за да бъдат предотвратени инциденти.

В складовете за боеприпаси се съхранявали 88 000 тона боеприпаси, съобщи министерството на извънредните ситуации. Президентът Петро Порошенко свика на съвещание шефовете на службите за сигурност. Той обеща на засегнатите жители цялата необходима помощ.

Премиерът Володимир Гройсман отпътува към мястото на пожара, за да ръководи спешно заседание с представители на службите за извънредни ситуации.

Военната прокуратура започна разследване за възможна небрежност.

През последните години това шести голям пожар в склад на украинската армия, която води боеве с проруски сепаратисти в източната част на страната от 2014 г.. През март 2017 г. при серия експлозии в склад края град Балаклия в контролирана от Киев територия в Източна Украйна загина един човек и 5-има бяха ранени.

- реклама -