62 млрд. долара

62 млрд. долара загуби британският бизнес след Брекзит

62 млрд. долара. Толкова са загубите на британските компании, включени в главния индекс на Лондонската фондова борса FTSE 100, който се срина в резултат на вота за Брекзит.

FTSE 100 падна с 8,7% с откриването на търговията, отчете спад с още 3,17% и загуба на 199,41 пункта до 6138,69 пункта.

Инвеститорите определиха подобен на британския фондов пазар спад като „черен петък“. Най-много изгубиха от стойността си британските банки, като Barclays (22%), Lloyds (18%) и Royal Bank of Scotland (16%).

Другият индекс на лондонската борса – FTSE 250, смятан за индикатор за икономиката на страната, претърпя най-големия в историята си спад от 11,4%.

Инвеститорите, разтревожени от перспективите пред световната икономика, потърсиха спасение в щатския долар и други традиционно сигурни активи като златото и американски държавни облигации, докато се освобождават от по-рискови акции.

Доходността върху 10-годишните американски държавни облигации падна до най-ниското си ниво от 2012 г. насам.

epa05387696 A currency information board showing the price of the Great British Pound against the Euro, US Dollar and Australian Dollar is on display at a Bureau de Change shop in central London, Britain, 24 June 2016. Britons in a referendum on 23 June have voted by a narrow margin to leave the European Union (EU). Media reports on early 24 June indicate that 51.9 per cent voted in favour of leaving the EU while 48.1 per cent voted for remaining in. Prime Minister David Cameron has announced his resignation effective October 2016. EPA/HANNAH MCKAY

Банковите активи, които поскъпнаха силно през изминалата седмица в очакване, че Великобритания ще остане в ЕС, бяха сред най-големите губещи.

Citigroup падна с 8,4 %, а Morgan Stanley 9,6 %. Bank of America, JPMorgan и Goldman Sachs загубиха между 6 % и 7 %. Американските банки имат големи операции през Лондон.

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард призова Великобритания и Европа да работят заедно, за да се гарантира гладкото излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз.

62 млрд. долара
Кристин Лагард

„Ние призоваваме властите в Обединеното кралство и Европа да работят в сътрудничество за гарантиране плавния преход към нови икономически отношения между Великобритания и ЕС, включително чрез изясняване на процедурите и общите цели за хода на процеса“, каза Лагард.

В изявление тя твърдо подчертава ангажимента на централната банка на Обединеното кралство и Европейската централна банка да гарантират ликвидността на банковата система и да потушат нестабилността на пазарите.

 

- реклама -