Стивън Хоукинг Тръмп, Брекзит човечество икономически мирганти движение хора бедност технологии

Стивън Хокинг: Намираме се в най-опасния етап от развитието на човечеството

Физикът: Ще е ужасно, ако не вникнем в причините за Брекзит и победата на Тръмп

Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и гласуването във Великобритания за Брекзит се случиха, защото хората търсят начини да се избавят от неравенството. Най-вече от безработицата и икономическите последствия от глобализацията. Това пише световно известният физик Стивън Хокинг в статия за в. „Гардиан”.

Според Хокинг, двете събития са се случили в момент, когато „всички тези забравени хора започнаха да говорят, издигайки глас, за да отхвърлят съветите и напътствията на експертите и елитите”. Но елитите ще направят „ужасна грешка”, ако пренебрегнат мнението на обикновените хора и се опитат да не се съобразят с техния избор, пише Хокинг.

Иновации и технологии – хората остават без работа

Ускоряването на научно-техническия прогрес води до това, че хората все по-често остават без работа. Интензивното развитие на интернет и свързаните с него платформи изострят икономическото неравенство. Те дават възможност на ограничена група хора да получават свръхпечалби, продължава Хокинг. Той допълва, че „това е неизбежно, това е прогресът, но в социален план такъв прогрес има разрушителен характер”.

Стивън Хоукинг Тръмп, Брекзит човечество икономически мирганти движение хора бедност технологии

Ученият смята, че в съвременния свят „финансовото неравенство не намалява, а расте”, а „мнозина могат да видят, че спада не само жизненото им равнище, но изчезва и възможността да си изкарват прехраната”.

С разпространението на интернет това неравенство става все по-очевидно. Сега за хората в африканските държави южно от Сахара мобилният телефон е по-достъпен от чистата вода, посочва Хокинг.

Икономическа миграция

Бедняците, които искат да постигнат „нирвана”, която са видели в Инстаграм, първо отиват в големите градове, после, в търсене на по-добър живот, заминават зад граница.

Така броят на икономическите мигранти се увеличава, те имат нови изисквания към инфраструктурата и икономиката.

Търпимостта по отношение на тях сред местното население намалява и това още повече подхранва политическия популизъм. Същевременно, човечеството е изправено пред сериозни проблеми, които трябва да бъдат решени съвместно, подчертава Хокинг.

Всичко това идва да ни напомни, че сме в най-опасния етап от развитието на човечеството. Днес разполагаме с технически средства, които могат да унищожат планетата, на която живеем, но още не сме измислили средства, с които да го предотвратим.

За да избегнем катастрофата, не трябва да строим прегради между държавите, а да ги събаряме. „Ако искаме да го направим, световните лидери трябва да признаят, че вече са пропилели много такива възможности и продължават да пропиляват още”, предупреждава Хокинг.

- реклама -