такси, чуждестранни студенти, медицина стоматология

Бизнес за 65 млн. лв. – обучение на чуждестранни студенти

Обучението на чуждестранни студенти по медицина в България

Около 65 млн. лева от такси на чуждестранни студенти по медицина, докторанти и специализанти са събрали четири висши учебни заведения през учебната 2015-2016 г.

Това става ясно от писмени отговори на вицепремиера и министър на образованието в оставка Меглена Кунева до депутат. Медицината е най-предпочитаната специалност сред чуждестранни студенти, които учат в България. Обучението на един чуждестранен студент по медицина, дентална медицина и фармация на година в Медицинския университет в София е 8000 евро.

МУ-София е учебното заведение, което е с най-високи приходи от чуждестранни студенти през учебната 2015/2016 г. – 30,7 млн. лв.

15,6 млн. лв. са приходите на Медицинския университет в Пловдив, а 13,2 млн. лв. на МУ във Варна. 6,1 млн. лв. от такси на чужденци са приходите за миналата учебна година на МУ в Плевен.

Смяната на ректора на МУ в София в навечерието на новата академична година и прокурорското разследване срещу бившия ректор Ваньо Митев бе във връзка с подозрения за злоупотреби при приема на чуждестранни студенти по медицина.

- реклама -