Кирил Петков, компании, инвестиции

602 чуждестранни компании искат да инвестират у нас

602 чуждестранни компании искат да инвестират у нас.

Това обяви служебният министър на икономиката Кирил Петков, след провелото се състезание между търговски аташета, чиято задача е била да открие такива компании.

Петков уточни, че успехът е постигнат за 5 седмици.

„129 писма са за инвестиции и експорт, 218 за интерес, 255 за сътрудничество“, уточни той и каза, че в събота се очаква да подпишат с една от компаниите, която се занимава с производството на електромобили и е заявила желание за инвестиции.

От думите на министър Петков стана ясно, че потенциалът на 602-те компании изявили интерес да инвестират у нас е 2 млрд. евро, като той може да варира както нагоре, така и надолу. Според него обаче е важно колко от всички тези компании ще стъпят реално в България.

Петков допълни, че аташета ни в Германия, САЩ и Великобритания са изпратили най-много писма за инвестиционни интереси от чуждестранни компании.

В момента текат преговори, като с една от компаниите предстои те да бъдат финализирани. Става дума за европейска фирма, занимаваща се с производството на електромобили и уточни, че заводът й няма да е в София, а тя ще направи инвестиция у нас в размер на около 140 млн. евро.

„С част от тези 602 потенциални инвеститора вече сме си говорили. Не всички са огромни. България не трябва да бъде дестинация само за мултимилиардните компании само. Трябва да бъде дестинация за малкия и среден бизнес на Европа, който иска да има възможност да оптимизира търговската си дейност за Европа през България“, коментира той.

Служебният министър обяви също така, че няма концентрация върху определена област и въпросните компании са посочили различни населени места, където желаят да развиват бизнеса си, което ще доведе до регионално развитие на страната ни. От думите му стана ясно, че малка семейна германска компания иска да направи завод в Плевен за производството на уникално медицинско изделие.

Съветникът на министъра Виктор Насър посочи част от сферите на дейност на компаниите, имащи интерес да инвестират в България.

„Касае се за производства, касае се за логистични центрове, касае се за разширяване на текущи проекти, касае се за проекти в сферата на недвижимите имоти, така че имаме доста голямо разнообразие.

Има и доста намерения за сътрудничество в сферата на науките и иновациите, което е не по-малко важно, защото те впоследствие пораждат доста по-голяма икономическа активност след години“, каза още той и добави, че сред фирмите има такива, които се занимават със системи за улавяне на въглероден диоксид, решения за съхранение на електрическа енергия и др.

- реклама -