заплати парламентът

Парламентът гледа на второ четене проектите на държавния бюджет

Комисията по бюджет и финанси ще гледа на второ четене проектите на държавния бюджет, бюджетите на НОИ и Здравната каса за догодина.

Сред предложенията са тези на Патриотичния фронт, Атака и партия Народен съюз – от следващата година минималната пенсия да се увеличи на 200 или 300 лева.

Според едното предложение на фронта минималната пенсия се повишава на 300 лева, а според другото – на 200, но се преизчисляват всички пенсии, отпуснати в стари периоди. Увеличението ще струва 800 милиона лева, сочат изчисленията на фронта.

Сред основните параметри са увеличение на минималната работна заплата на 460 лева от Нова година и на минималната пенсия на 165 лева от юли, като всички пенсии ще бъдат индексирани с 2.4 процента.

Увеличава се и осигурителната вноска за пенсия с 1 процент от 1-ви януари

Според основните параметри на републиканските сметки, 2017-та ще има най-високите харчове в последните години. Заложени са 1.4% дефицит и забавящ се икономически растеж до 2,5%. Държавата си определя максимален размер за поемане на нов държавен дълг от 1.2 милиарда лева.

Комисията по правни въпроси организира обществено обсъждане на тема:

„Мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура“

Целта на срещата е да бъдат подложени на дебат различните становища по темата за мажоритарната избирателна система, свързани с бъдещите законодателни промени в Изборния кодекс, съобщават от НС.

В дискусията ще участват представители на институциите, неправителствените организации и научните среди.

- реклама -