прокуратура, софия, Русинова

620 млн. евро глоба за България заради „Белене“

Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева взе решение България да заплати неустойка в размер на 620 млн. евро на „Атомстройекспорт“. Решението е във връзка с жалба на руската компания заради отказ на страната ни да стори АЕЦ „Белене“.

Ние трябва да си докупим оборудването и ще имаме един реактор, коментира от своя страна премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че „сега трябва да питаме ЕК какво да правим – да го строим ли, защото вече ще имаме един окомплектован реактор. Заедно с руската фирма Атомстройекспорт да го продадем на трета страна”, посочи още той като възможен вариант..

Арбитражът, според Борисов, казва – НЕК и Атомстройекспорт да седнат и да се разберат ще го строят или ще го продават.

„За 550 млн. евро арбитражът е определил България да си купи поръчаното оборудване. Срещу всеки лев ние ще имаме оборудване. При това индексацията за споразуменията в решението е описано, че не са направени, както трябва“, каза Борисов.

Това каза енергийният министър Теменужка Петкова.

Теменужка ПетковаПеткова подчерта, че арбитражът е присъдил и уважил иска единствено с реално произведено оборудване. Така по обясненията й в резултат на преценката на арбитража, НЕК „има ангажимента да заплати и да се сдобие с един акциз, който представлява ядрено оборудване”. „Така че срещу тези средства, които са приблизително около 550 млн. евро, НЕК ще придобие акциз”, каза Петкова.

През 2012 г. „Атомстройекспорт“ – дъщерно дружество на „Росатом„, което се занимава със строителството на ядрени централи по руски дизайн в чужбина, заведе арбитражно дело срещу българската НЕК за 1 милиард евро за спирането на строителството на АЕЦ „Белене“. Сумата на иска по-късно беше увеличена. Решението за спиране на изграждането на втората българска ядрена централа беше взето в края на март 2012 г. от първото правителство на премиера Бойко Борисов.

 Сагата АЕЦ „Белене“ продължава повече от четвърт век. Тя започва още в края на комунистическата ера, но строителството на ядрената станция е спряно след началото на промените през 1989-1990 г. В началото на новото хилядолетие се взема решение за рестартиране на проекта. Търгът е спечелен от „Атомстройекспорт“, която предлага изграждането на два блока ВВЕР-1000 при базова цена за двата малко под 4 милиарда евро.

Проектът започва да буксува през 2009 г. Българската страна поставя все нови и нови условия на руската компания – свързани както с техническата, така и с финансовата страна на проекта, включително намирането на нов чуждестранен инвеститор след оттеглянето на германската Ер Ве Е през есента на 2009 г. Развръзката настъпва през март 2012 г., когато България прекратява строителството, а „Атомстройекспорт“ завежда дело в Международния арбитраж.

- реклама -