60 % от хората с епилепсия в България са деца

Около 50 000 души у нас страдат от епилепсия, а 30 000 от тях са деца. Данните бяха изнесени по повод Международния ден за борба с епилепсия, който отбелязваме днес. Един от най-добрите детски невролози доц. Петя Димова припомни, че в 60 на сто от случаите епилепсията е наследствена. И добави, че заболяването е лечимо, ако се оперира навреме.

„При деца, когато започва епилепсията в ранна възраст и те бъдат оперирани, целият им живот може да бъде спасен и те да не приемат медикаменти. Те ще могат да ходят нормално на училище, да се забавляват нормално, както връстниците си, а не да бъдат под непрестанен контрол и да не могат нито на лагери да отидат, нито да спортуват, нито да се отделят.”

За съжаление в България са налице и противоположни примери, добави неврохирургът доц. Красимир Минкин.

„Имаме и пациенти на 45 години, които имат епилептични пристъпи от деца и които никога не са били насочвани за магнитен резонанс. Въпросът е, че този пациент е живял 40 години с епилептични пристъпи. Страдал е всяка нощ и почти всеки ден от заболяване, което е много лесно лечимо. Т.е. имаме и положителни примери, но за съжаление, имаме и примери, които заради липсата на информираност не са стигнали до подходящото лечение.”

До момента в Центъра по хирургия на епилепсията в столичната болница „Св. Иван Рилски“ са изследвани над 1000 души, 250, от които са оперирани.

- реклама -