учители, бърнаут, Вълчев, училище,

60% от българските учители преминават през бърнаут, до 10 години 38% от тях ще са в пенсионна възраст

Българските учители са два пъти повече „жертва“ на професионалното прегряване в резултат на хроничния стрес при своята работа.

Това показва изследване на КТ „Подкрепа“, което беше представено във Велико Търново на национална конференция с учители, с образователния министър Красимир Вълчев и с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

За намаляване на бърнаут ефекта у българските учители са направени промени в Кодекса на труда, които предвиждат по-ранно пенсиониране на педагозите. Обсъжда се и специална програма за тях, която да ги изпраща всяка година на санаториум.

„Има възрастово изкривена структура в образователната сфера, като средната възраст е 48 години при нормална 41. До 10 години 38% от работещите ще са в пенсионна възраст, вместо нормалните 25%“, изтъкна министър Вълчев.

Кадровият дефицит в сферата на образованието ще бъде преодолян до 2026 година, обеща още образователният министър.

Министерството на образованието е успяло да увеличи приема във висшите училища в педагогическите специалности, като тази година безплатни са станали педагогическите направления, където е най-големият кадрови проблем в училищата.

Красимир Вълчев подчерта, че има липса на преподаватели по математика, информатика, химия и физика.

От КТ „Подкрепа“ настояват да се формира нова национална политика за превенция на бърнаут ефекта у българските учители, посочи президентът на синдиката Димитър Манолов:

„В браншовия колективен трудов договор за образованието за следващата година да се включи и създаването, и реализирането на такава програма, която да таргетира този проблем и по възможност, то разбира се, че няма как да бъде преборен, но да бъде омекотен, да се знае, че го има и да му се обръща внимание по подобаващ начин“.

В момента се преговаря по линия на Националния осигурителен институт учителите над определена възраст всяка година да имат право на санаториум като мярка за емоционално и физическо възстановяване.

 

- реклама -