Задръстване Германия
Снимка: DPA

60-километрово задръстване между Германия и Полша

За колосално задръстване на магистралата А4, свързваща Германия и Полша, съобщават медиите в Германия. Опашката от камиони е от 60 км. Според полицията шофьорите може да чакат 30 часа, за да преминат.

Причината е, че Полша въведе ограничения за влизане в страната. Така всеки влизащ, който не е полски гражданин, се нуждае от специално разрешение. Освен това всички шофьори и пътници минават щателни медицински прегледи. Причината, разбира се, е коронавирусът. В допълнение всеки влизащ в Полша попълва ръчно подробен въпросник.

90 доброволци помагат на шофьорите

„Това е хуманитарна криза“, категорични са от германския Червен кръст. Те са организирали 90 доброволци, които през нощта са помагали на чакащите. В задръстването освен камиони има и много семейства, които са решили да се приберат в Полша. „Няма вода, няма тоалетни, няма храна. Давахме топли напитки, одеала, сандвичи, но това не е дългосрочно решение. Има болни, има хора с други проблеми. Включително един човек получи инфаркт вчера“, обясни говорителят на организацията Кай Кранич.

Полицията в Германия съобщи, че автомобилите, в които има деца се извеждат от задръстването. Освен това те получават ескорт до границата. Заради кошмарът по А4 Полша отвори още 4 временни гранични пункта.

Последната възможност за напускане на А4 преди Полша е в Биркау. Това е 65 километра преди границата.

- реклама -