90 души са убити, а над 1500 са задържани след неуспешния преврат в Турция

Най-малко 90 души са убити, над 1000 са ранените, 1563 са арестувани военни след опита за държавен преврат, извършен от група военнослужещи метежници, предаде АФП, като се позовава на турски представител.

След като бе мишена на няколко въздушни удара през нощта, турският парламент се събра тази сутрин на извънредна сесия в Анкара.

Част от войниците, участници в опита за преврат в Турция, са арестувани след светкавичните разпореждания на прокуратурите в Анкара и Истанбул.

 29 полковници и 5 генерала са били премахнати от постовете им.

Бинали Йълдъръм-премиер на Турция
Бинали Йълдъръм-премиер на Турция

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм е благодарил на лидерите на трите опозиционни партии за това, че са подкрепили демокрацията в страната и са застанали редом до правителството срещу групата войници, опитали се да извършат преврат.

Йълдъръм заяви, че има група бунтовници, които са поели контрол над няколко военни хеликоптери и самолети и удрят произволни обекти в Анкара и Истанбул, пише Hurriyet. Той е дал заповеди на командира на противовъздушната отбрана „да прави каквото е необходимо“ относно летателните апарати.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи тази сутрин, че няма да напусне летище „Ататюрк“ в Истанбул докато ситуацията в страната не се нормализира.

Той осъди базирания в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, който е обвинен във воденето на терористична организация и за опит да проникне и да свали демократично избраното правителство на страната.

 Десетки войници на Босфорския мост в Истанбул се предадоха след неуспешния опит за преврат, предава Sky News.

Хулуси Акар
генерал Хулуси Акар

Главнокомандващият турските въоръжени сили генерал Хулуси Акар бе освободен от военните метежници, които го държаха във ВВС база в предградията на Анкара, и отведен на сигурно място, предават турските ТВ канали.

Съдбата на генерала, който бе заменен от армейски генерал поради невъзможност да изпълнява функциите си, се бе превърнала в загадка, след като турският президент Реджеп Ердоган заяви, че не знае къде е задържан Акар.

- реклама -