60 дела за изборни престъпления, преписките – 567

От началото на предизборната кампания до 10 часа днес са образувани общо 60 дела за търговия с вот и нарушения на политическите права на гражданите. Това стана ясно от обобщена справка, разпространена от прокуратурата. Общо образуваните преписки са 567 преписки. По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за народни представители, са разпределени, както следва: АП-София – 25; АП-Бургас – 5, АП-Пловдив – 8; АП-Варна -11, АП-Велико Търново – 11. Привлечени в качеството на обвиняеми са 5 лица. Постановени са 378 откази за образуване на досъдебни производства с оглед липса на данни за извършени престъпления.

Във Върховна касационна прокуратура функционира

дежурното звено от прокурори и служители,

което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация. Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, които са публикувани и на интернет-страницата на ПРБ.

Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено. Той координира дейността на ПРБ и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес. И законосъобразното провеждане на парламентарните избори, припомниха още от прокуратурата.

Само преди дни служебният МВР шеф Иван Дерменджиев предупреди, че цената на един глас расте. И в тези избори тя варирала между 50 и 100 лева. „Вероятно тенденции за намаляване на избирателната активност водят до повишаване на цената на гласовете“, предположи той.

На брифинга му стана ясно, че са били проведени близо 100 полицейски операции на територията на цялата страна. За времето от 19 август до 28 септември те са били 97.

„В хода на тези повсеместни операции бяха

разкрити са над 550 престъпления, образувани са над 420 досъдебни

и бързи производства като по тях бяха задържани 446 лица, издирени 114 лица, обявени за обощодържавно издирване“, отчетоха от МВР преди няколко дни.

 

- реклама -