сградна инсталация
Омбудсманът Мая Манолова

60-80 лв. за сградна инсталация е проблем за хиляди българи, заяви омбудсманът

Плащането на 60-80 лв. такса за сградна инсталация може да е проблем за хиляди българи. Това заяви националният омбудсман Мая Манолова пред Гражданската колегия при Върховния касационен съд.

Манолова сезира ВКС с искане за произнасяне на тълкувателно решение за това дали трябва отказалите се от парно клиенти трябва да продължат да плащат спорната такса.

Разводът с „Топлофикация“ невъзможен

„От първия момент на встъпването ми в длъжност буквално съм засипана от жалби на граждани, които се оплакват от високите сметки за парно, от качеството на услугата, от високомерното и често арогантно отношение на столичната топлофикация към клиентите ѝ. И особено – от невъзможността им като потребители да се откажат от ползването на услугата. И наистина е така. Разводът със Столичната топлофикация е практически невъзможен“.

Особено трагично е положението на хората, чиито доходи не позволяват да плащат за парно, обясни Манолова.

„Те са се отказали от получаване на топлоенергия, изключили са и дори са демонтирали радиаторите в жилищата си, мръзнат и въпреки това плащат прословутата „сградна инсталация“.

Манолова заяви, че размерът на тази такса е около 60 до 80 лева за жилище от 80 кв. м.

„И тогава, когато гражданинът не може да плати, столичната топлофикация незабавно започва съдебен процес, в който го натоварва с лихви, такси, разноски и с паразитни юрисконсултски възнаграждения – минимум 300 лева пред съд и 350 лева пред частен съдебен изпълнител“.

По думите ѝ, така един малък дълг за сградна инсталация може да нарасне лавинообразно и да надхвърли 1 000 лева.

- реклама -