живот

6 тайни за дълъг живот, които наистина работят

Здравословната храна, физическата активност и добрите гени са определящите фактори за това колко дълго ще живеем. Въпреки това има някои малки тайни, с които да обърнем нещата в своя полза и да постигнем по-добра форма и дълголетие. Ето кои са те:

Тайна № 1: Витамин D

Излизайте на слънце и се разхождайте всеки път, когато имате възможност. Това ще помогне на организма ви да се зареди с достатъчно витамин D. Тъй като през зимата слънцето е все по-малко, можете да приемате витамин D под формата на спрей – така той се усвоява най-бързо.

Тайна № 2: Спирайте да се храните щом се усетите на 80% сити

Жителите на Окинава, които населяват отдалечените японски острови, се нареждат сред народите с най-много дълголетници над 100 г. на глава от населението. Как го правят ли? Просто спират да се хранят в мига, в който се почувстват на 80% заситени от храната. Това дава глътка въздух на храносмилателната система и спомага за пълноценното усвояване на хранителните вещества.

Тайна № 3: Лягайте си с един час по-рано

Проучване на учени от Харвард сочи, че лягането само с един час по-рано вечер сваля кръвното налягане, което пък намалява риска от удар и сърдечни атаки.

Тайна № 4: Спрете да бързате през цялото време

На гръцкия остров Икария средната продължителност на живота е 90 г. – с 10 г. повече отколкото на останалите жители на Европа. Местните споделят, че изобщо не се интересуват от времето и часовника. Те живеят със свой собствен ритъм и се наслаждават на всеки момент. Далече сме от мисълта, че можете да се отървете от натоварения си график, но поне опитайте да не се ядосвате за всичко и да намерите достатъчно време за себе си и за собственото си спокойствие.

Тайна № 5: Не страдайте за миналото, продължавайте напред

Гореспоменатите жители на Икария по природа са спокойни, смирени и прощаващи, за което спомага и начинът им на живот. Ключовото кредо за тях е: „Не задържай нищо в себе си! Прощавай! Продължавай напред!“. Местните са убедени, че живеем, за да бъдем щастливи.

Тайна № 6: Позволете на тялото си да се лекува само

Когато става дума за неразположение или обикновена настинка, не посягайте веднага към лекарствата. В такива случаи хората в Икария предпочитат билките. Направете си чай, изпийте прясно изцеден сок или изяжте някакъв плод.

- реклама -