Четенето променя живота: 6 минути с книга в ръка намалява стреса с 68%

Четенето променя живота -6 минути с книга в ръка може да намали стреса с 68%.

Завити с одеяло до камината през зимата или припичайки се на плажа през лятото,

в дъждовните есенни дни у дома или в свежите и цветни пролетни дни сред природата,

можете да прекарвате часове. Следейки приключенията на героите от любимия си роман, прелиствайки страниците на леко оръфана книга. Това свещенодействие винаги е модерно. И винаги има време за хубава книга.

Ето няколко факта за тази дейност, които ще ви позволят да не се упреквате, че губите време в четене. А може би ще ви напомнят за стотиците книги, които не сте чели, и ще ви ​насърчат да вземете нов​а художествена творба от рафта.

Вълшебният свят на книгите може да ви погълне напълно и да ви промени

Времето, прекарано с хубава книга, помага за развитието на различни положителни духовни качества: доброта, съчувствие, сила на духа. Освен това ​книгите развиват способността да мечтаете, да разбирате по-добре хората.

Книгите не само развиват въображението ви, забавляват ви и обогатяват речника ви. Те ви учат да се концентрирате.

Четенето запазва физическото здраве на човека

По принцип сериозната умствена дейност е отлична профилактика на някои от заболяванията на мозъка. Четенето е важна част от тази дейност. Няма значение какво четете. За умствени упражнения е подходящо всякакво художествено произведение, включително и лек бестселър.

Научете децата да четат преди училище

Малките деца усвояват много бързо нови знания. Експертите са стигнали до извода, че е по-добре обучението по четене да започне на възраст между 4 и 6 години. В този случай ще са необходими по-малко усилия, отколкото след 7 години. Освен това то способства да се справят със сериозни логопедични проблеми и им помага да започнат да говорят.

Четенето е гимнастика за мозъка, която променя живота

Четенето е едно от най-ефективните средства за облекчаване на стреса

Изследователи от университета в Съсекс установяват в експеримент, че само шест минути, прекарани в четене, могат да намалят нивата на хормоните на стреса в тялото с цели 68%. За сравнение – играенето на видеоигри намалява стреса само с 21%, докато ходенето – с 42%.

Четенето влияе на живота ни, като предизвиква емоционални и физически усещания

През 2013 г. американският университет „Емори” провежда експеримент за проследяване на мозъчната активност на хора, които четат. Оказва се, че при четене се активира работата на централната бразда на мозъка, която отговаря за формирането на емоционални и физически усещания въз основа на нашите мисли. След прочитане ефектът от невронните промени продължава за период от един до пет дни.

- реклама -