6 години затвор за убийството на българин в Англия – не било умишлено

Убиецът на Венцислав Маргинов в Англия е осъден на 6 години затвор. Според разследващите известният в Саутпорт бандит Джеймс Гелинг не е имал намерение да нанесе наистина сериозна вреда на българина. Това стана ясно от изявление на старши прокурор Анджела Роуан. Тя даде обяснение за ниската присъда, след като решението предизвика вълна от възмущение във Великобритания.

51-годишния Маргинов беше фатално ранен докато се опитваше да защити двамата си синове при нападение след финала на Шампионската лига, между Ливърпул и Тотнъм.

Три дни лекарите се бориха за живота му. След смъртта на Венцислав обвинението беше променено в непредумишлено убийство. Не е можело да го обвинят за умишлено убийство, защото няма доказателства Венцислав да е удрян многократно, а нападателите избягали веднага след като мъжът паднал на земята. Независимо от трагичните последици това е било нападение само с един удар, обясни прокурорът.

българин

Магистратът обясни, че наложеното от съда 4-годишно продължаване на присъдата означава, че Гелинг ще остане зад решетките 2/3 от определените 6 г., а не само половината, каквато е практиката. Така той щял да бъде под контрол на органите на реда в продължение на 10 г., през които във всеки момент може да бъде върнат в затвора при нарушение.

Гелинг е осъждан повече от 40 пъти за 73 престъпления.

Когато през 2011 г. получава само 12 седмици затвор за нападение на бившата си приятелка, депутати от Саутпорт излизат с призив към съдилищата да спрат да издават малки присъди на серийни престъпници като него.

- реклама -