кораб. торове, украински, Яйлата, Камен бряг, правителството

6 дни след засядането на украинския кораб в местността „Яйлата“ правителството започва да действа

6 дни след като украински кораб, натоварен с торове, заседна в местността „Яйлата“ в българското Черноморие, правителството започва да предприема мерки.

„Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев днес подписа заповед, с която разпореди на компетентните държавни структури да започнат незабавни действия по освобождаването на заседналия товарен кораб Vera SU. За целта през последните дни са ангажирани всички отговорни институции, за да се намери най-доброто и безопасно решение и да се предотврати замърсяване на околната среда. Заповедта влиза в сила от днес и предвижда: безопасно разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на местността Яйлата и впоследствие задържане на плавателния съд и товара до пълното възстановяване на направените от държавата разходи при операцията“, съобщиха от министерството.

И обвиниха за бавната си реакция собственика на кораба:

Безотговорното отношение от страна на карабособственика доведе до пълното ангажиране на държавните институции през последните дни. Министър Алексиев и екипът му предприе необходимите действия с цел обезпечаване на процедурата.

„По никакъв начин няма да толерирам безотговорно отношение към здравето на хората, околната среда и нерегламентирани и непрозрачни търговски интереси“, заяви министър Христо Алексиев, цитиран от пресцентъра си.

Днес ГЕРБ разкритикуваха служебното правителство на Румен Радев за престъпно бездействие и обявиха, е жителите на региона са силно притеснени от екологична катастрофа.

От сдружение „Черноморски изгрев“ също реагираха.

„Времето за разтоварване на Vera SU – корабът, който на 20 септември заседна в скалите край местността Яйлата, изтича“, пише в негова позиция.

„Една седмица чакаме спешни действия за предотвратяване на екологична катастрофа край Камен Бряг. На разположение да помогнат са както корабите на сдружението, така и опитните ни капитани, познаващи района.

От вторник времето ще направи спасителната операция невъзможна, затова настояваме за действие незабавно“, каза пред БНР председателят на сдружението Емил Милев.

При една екокатастрофа последиците за морската среда и риболова ще са за години наред, каза той.

- реклама -