6.8 по Рихтер в Чили: Няма опасност от цунами

Земетресение с магнитуд 6.8 по скалата на Рихтер беше регистрирано край бреговете на Чили в 3.32 минути българско време. Епицентърът на труса е бил на дълбочина 53 километра и на 29 километра от град Кокимбо, столица на провинция Елки, с население 150 000 души. Регистрирани са 9 вторични труса, най-силният от които с магнитуд 4.2 по Рихтер.

Две са жертвите на земетресението

Няма опасност от цунами. Първоначалните огледи на властите показват, че има нанесени щети по различни сгради в Кокимбо – градът, който е най-близо до епицентъра.

Земетресението е усетено във Валпарайзо, в столицата Сантяго, Атакама и Кокимбо. Около 200 хиляди домакинства са без ток, заради повреда в подстанцията, която ги захранва. Това показва колко силен е бил трусът, коментираха от чилийската Национална агенция за бедствия.

Хиляди хора са излезли панически от домовете си по улиците, съобщава чилийският вестник Emol. В някои градове беше обявена превантивна евакуация на крайбрежните райони заради опасения от цунами, но по-късно тя беше отменена след като се оказа, че приливна вълна няма да има.

Чили се намира в т.нар. Тихоокеански огнен кръг – район на разломни линии в Тихия океан, където стават 90% от всички земетресения по света. В страната се намират и огромен брой вулкани, но те не са толкова активни, колкото тези в западната част на Тихия океан.

През 1960 година, трус със сила 9.5 по Рихтер във Валдивия, Чили стана най-силният регистриран някога. Последвалото го цунами връхлита бреговете с вълни с височина 25 метра. То опустоши и крайбрежието на Япония и Хавайските острови в другия край на Тихия океан.

- реклама -