6.8 по Рихтер разлюля бреговете на Гърция в Йонийско море, вторичните трусове продължават

Трус с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер беше регистриран рано в петък край бреговете на Гърция в Йонийско море. По последни данни на гръцката Обсерватория трусът е бил на дълбочина 5 километра, като епицентърът е бил на 287 километра западно от Атина и на 44 километра в морето край Закинтос. Според американския Геофизичен институт трусът е бил на дълбочина 16,6 километра

След първичния трус от 6.8 по скалата на Рихтер последваха поне още десет вторични, които са с магнитуд от 4 до 5,5. „Има вероятност вторичните трусове да достигнат магнитуд от 6-та степен„, съобщи за медиите професорът по сеизмология Евтимиос Лекас. Епицентърът ще остане активен още много дни, според специалисти, но няма опасност от цунами.

Заради силния трус Европейско-средиземноморският сеизмологичен център обяви  опасност от вълни цунами в Средиземно море. По-късно ЕССЦ потвърди появата на гигантска вълна, но е регистрирано само локално цунами с височина около 20 сантиметра.

Трусът е бил усетен най-силно на популярния за туристите остров Закинтос. Засегната е електрическата мрежа в главния град на острова, има щети по пътната мрежа и на основното пристанище, което по данни на местни медии се е разцепило на две. Образували са се и свлачища.

Трусът е предизвикал щети и в Пиргос, град в Западен Пелопонес, намиращ се срещу Закинтос. Там е паднала ограда на църква и от рухването е пострадала кола, но няма жертви.

В резултат от силното земетресение е бил частично разрушен манастирът от XIII век „Преображение господне“ на един от гръцките острови Строфади, съобщи вестник „Катимерини“. Изданието посочва, че единственият монах в манастира не е пострадал.

Няма сериозни щети от земетресението. Няма и съобщения за ранени. Техниците работят по възстановяване на тока на Закинтос, отбелязва Асошиейтед прес.

 

- реклама -