земетресение

6,5 по Рихтер на границата между две държави

На границата между Русия и Монголия е регистрирано земетресение с магнитуд 6,5 по скалата на Рихтер, съобщава Европейско-средиземноморският сеизмологичен център, цитиран от ТАСС.

Часът на инцидента е 00:32:59 / московско време/. Епицентърът е бил разположен на езерото Хубсугул, на 277 км от град Ангарск в района на Иркутск. Огнището се намирало на дълбочина 10 км.

Пресслужбата на Главното управление на Министерството на извънредните ситуации на Русия за Иркутска област съобщи, че епицентърът на земетресението е в Монголия, а в Иркутск са усетени трусове от 4-5 степен.

От пресслужбата на регионалния щаб на Министерството на извънредните ситуации съобщиха също, че няма разрушения или наранявания.

Силата на трусовете в епицентъра, който е бил на 34 км от село Турт в Монголия, е била 8,7 точки.

По-късно на езерото Хубсугул в Монголия са регистрирани многократни трусове. Според Единната геофизична служба на Руската академия на науките величината на второто сеизмично събитие е била 5,6.

Преди това мощни земетресения в района на Иркутск са регистрирани на 10 декември, когато сутринта жителите на Иркутск усещат трусове от 5-6 степен, а вечерта от 4 степен. Епицентърът е бил разположен в езерото Байкал в Република Бурятия.

Повторни трусове са регистрирани в 01:02:57 /московско време/, но по-слаби, отколкото по време на първото земетресение.

- реклама -