5G

5G интернет навсякъде в ЕС до 2020 г.

До 2020 г. държавите членки на Европейския съюз ще трябва да направят радиочестотен обхват от 700 MHz, който ще позволи преминаването към 5G мобилен интернет, пише вестник New Europe.

Това решение е било взето неофициално на 14 декември между евродепутати от Европейския парламент и представители на Съвета на Европейския съюз.

„С това предложение европейските институции гарантират честно и ефективно използване на спектъра при мобилните и телевизионните услуги“, заяви докладчикът Патриция Тойа.

Високоскоростният интернет за всеки и навсякъде ще стане възможен, само когато има действащи правила и съвременна инфраструктура. Това предложение ще даде възможност на мобилните оператори да разгърнат мрежата на 5G изключително бързо. Ефективното използване на радиоспектъра е жизненоважно за света на комуникации, в който живем“, допълни Тойа.

Според Европейския парламент, преминаването към 5G мобилен интернет ще доведе до ръст в икономиката на страните членки и ще направи ЕС лидер в областта на иновациите.

5G

Крайният срок 2020 г. може да бъде удължен с още две години – до 2022 г., но само от отделни държави по уважителни причини.

Европейският парламент и правителствата на страните членки ще трябва да одобрят решението.

- реклама -