референдум

Швейцария решава на референдум затварянето на ядрените си централи

Днес швейцарците ще се произнесат посредством референдум за съдбата на петте ядрени реактора в страната. Идеята на инициаторите е още през 2017-та да бъдат затворени три от мощностите, съобщи Франс прес. Те произвеждат около 1/3 от електроенергията в страната.

Страховете след Фукушима

Идеята за закриването на швейцарските АЕЦ се роди преди пет години след аварията в японската „Фукушима“, която бе дарена от цунами след мощно земетресение в Япония. Ядрените централи в Швейцария обаче все още не са достатъчно стари за да бъдат изведени от експлоатация, поради което от Зелената партия предложиха референдум, според който експлоатацията им да не може да надхвърля 45 години.

Ако бъде прието, това ще затвори два АЕЦ-а, които вече са надхвърлили този период.

Greenpeace protest at Beznau nuclear plant

Самото правителство подкрепя поетапното спиране на ядрените мощности, но не и толкова рязко.

В Швейцария се намира най-старата АЕЦ в света

Switzerland votes on tough expulsion rules for criminal foreignersТова е централата „Бецнау“, действаща от 47 години в северния кантон Ааргау, близо до германската граница.

Опасенията на противниците на референдума са, че страната няма да успее да се справи с производството на нужната й енергия само от възобновяеми еко източници. Освен това както е добре известно зеленото електричество е много по-скъпо.

Швейцарското общество е почти наравно разделено на „за“ и „против“ спирането на атомните централи, като лек превес имат първите.

- реклама -