изложба Климент Охридски

Уникални книги показва БАН за първи път в деня на св. Климент Охридски

В академията откриха изложбата „Св. Климент – Просветителят“

Изложбата „Св. Климент – Просветителят“ беше открита в Българската академия на науките (БАН).

На нея са представени уникални книги, които се показват за първи път. Сред тях са Богословски сборник от средата на XVI век, написан от Висарион Дебърски, съдържащ съчинението на Йоан Дамаскин „Богословие“ и слова на Григорий Палама. Представен е и български триод от края на XI век с бележка, написана на глаголица от поп Драгослав и други.

изложба Климент Охридски

Най-често срещаното заглавие, което може да се види на изложбата, е най-старият препис на “История славянобългарска” на Паисий Хилендарски в оригинал.

Самият автор е написал името си на глаголица, от което някои специалисти смятат, че за него това е бил истинският работен писмен език, а кирилицата се налага като новата азбука, която е по-лесна за писане. Това обясни Валери Кацунов – директор на Научния архив на БАН.

„Двата ръкописа – Битолският триод и този лист – се показват за пръв път. Тези листи и всички стари книги се съхраняват с много любов и много старание. Има преписи, където се вижда, че книжовникът в най-тежки времена преписва книгата. Прави това, за да я запази и разпространи, защото старата книга се е износила от много употреба. В онези време не всички са грамотни и обикновено чете един. Това най-често става в църквата или от монасите, които четат книги, намиращи се в манастира“.

изложба Климент Охридски

При всички случаи книгите са малко, правят се трудно и са скъпи като материали. В онези времена един човек да седне и да пише книга означава, че някой трябва да му изработи храната, да му я приготви. Той се занимава само с това – преписва. В наше време за такива хора грижата е най-малка. Няма да ви казвам каква е грижата на държавата за Академията, отбеляза той.

- реклама -