лидери, среща, ток, миграция, COVID, Украйна

България и 13 държави искат нов диалог върху контрола на конвенционални оръжия

Външните министри на 13 европейски държави, сред които и България, призоваха за започване на нов диалог върху контрола на конвенционалните оръжия на континента. Това се казва в съвместно изявление, публикувано от германското външно ведомство.

„Ние призоваваме всички правителства, които споделят отговорността за поддържане на безопасността в Европа, да се присъединят към тази инициатива и да подкрепят структурирания диалог за контрол над конвенционалното въоръжение“, се казва в документа.

Той е подписан от външните министри на Белгия, България, Германия, Франция, Финландия, Франция, Италия, Холандия, Норвегия, Австрия, Швеция, Швейцария, Словакия, Испания и Чехия.

„Виенският документ на ОССЕ (за мерки за засилване на сигурността и безопасността) се нуждае от основно обновяване“, а положенията от Договора за открито небе не се изпълняват напълно, смятат министртите.

Те министри характеризират ситуацията в областта на сигурността в Европа като „все по-нестабилна“ и призовават за „възстановяване на стратегическата стабилност, сдържаност, предвидимост и прозрачност, намаляване на военните рискове“.

„Убедени сме, че новият подход към контрола върху конвенционалните оръжия е важна стъпка към истинско и работещо сътрудничество в областта на безопасността и може да осигури мир и сигурност на континента“, посочва текстът.

- реклама -