59 души са загинали в катастрофи от началото на юни

От началото на юни 59 души са загинали при катастрофи в страната, а 642-ма са ранени. Това сочи черната статистика на МВР, която отчита ръст на жертвите в сравнение със същия период на миналата година.

„Последните две – три седмици има изключително много инциденти на територията на цялата страна.

Основните причини са неправилно изпреварване, както и загуба на контрол над превозното средство и най-вече отнемане на предимство“, коментира началникът на отдел “Пътна полиция” комисар Росен Рапчев пред БТВ.

Само преди няколко седмици статистиката е отчитала 10% по-малко жертви в сравнение с миналата година.

Превишената и несъобразената скорост също са сред основните причини за катастрофи, не може на път, който не отговаря на изискванията да се движиш с висока скорост, коментира комисар Рапчев.

Новият център за безопасност на движението ще координира действието между различните институции, обясни още той.

Там ще има хора от „Пътна полиция“, пожарната, Агенция „Пътна инфраструктура“, Автомобилната администрация, както и центровете за спешна медицинска помощ. Това са първите хора, които трябва да дойдат, когато има инцидент на пътя. Те трябва вземат бързи решения, да пренасочват движението, за да не влязат и други хора в тапи. Бързото действие е наистина важно„, отбеляза началникът на отдел „Пътна полиция“.

- реклама -