мажоритарна

Новоизбраният президент не харесва предлаганата мажоритарна система

С уговорката, че е твърд привърженик на мажоритарната система, новоизбраният президент на България се обяви за смесена избирателна система. Това стана по време на негово интервю за програма „Хоризонт“.

Румен Радев: „Мажоритарната система крие редица рискове, а по начина, по който в момента се предлага, може да взриви политическия модел в страната и да изкриви в значителна степен вота на избирателите. Мисля, че немската избирателна система е добра практика – тя е смесена.“

По въпроса за изборните правила и дали може или не може настоящото Народно събрание да изкове нов закон, да въведе един нов Избирателен кодекс, ген.Радев посочи, че проблемът не е само в Избирателния кодекс. Големият проблем щял дойде в районирането на страната. Новоизбраният президент посочи, че районирането може да е лесно от математическа гледна точка, но приемането му от парламента няма да е лесно.

Не е оптимист за нов кабинет

Румен Радев смята, че шансът да бъде съставен кабинет в рамките на този парламент, не е голям. Причината е, че отказът на ГЕРБ и на БСП да съставят правителство намалява шансовете за това на останалите партии в парламента. Радев изтъкна, че страната се намира в нова политическа ситуация:

„Първо, за всички е ясно, че в страната наистина има нова политическа ситуация. Тя се дължи не толкова на резултатите от тези избори, според мен, а най-вече и на странното решение на премиера Борисов да подаде оставка – може би, поради смесване на президентската институция с едни чисто парламентарни избори, може би, като плод на лични емоции.“

Румен Радев заяви още, че не желае да прибързва да прави прогнози, но посочи, че било много трудно съставяне на правителство на малцинството.  Той посочи също така, че изхождайки от Конституцията на Росен Плевнелиев се пада правото и задължението да състави служебен кабинет.

източник: БНР

- реклама -