канал, мигранти, схема, жена
снимка: Архив

58-годишна ръководила мащабен канал за мигранти, разбит в Бургас

Полицията в Бургас разби канал за трафик на нелегални мигранти. Той е бил ръководен от 58-годишна жена, добре позната на полицията с криминалните си деяния от миналото. Това съобщиха а на брифинг директорът на ОДМВР ст. комисар Калоян Калоянов и районният прокурор на Бургас Иван Кирков.

Схемата е разбита след като на 19-ти декември край Бургас е заловена група от 15 афганистанци. Установено е, че в канала са били ангажирани двама бургазлии на по 23 години, които били шофьори и 26-годишен мъж от Бургас, който изпълнявал функцията на координатор, предава „24 часа“.

Той е осъждан 15 пъти предимно за кражби, съобщи прокурор Кирков.

Повдигнати са обвинения на ръководителката на групата и на тримата съучастници. Тя е давала наставления и разпореждания на тримата мъже. Предоставяла им е и материална облага. Улеснила е извършване на престъплението, давайки съвети, разяснения за престъплението и набавяйки средства за извършването му.

За нея Прокуратурата е поискала мярка за неотклонение „постоянно задържане под стража“. Двама от мъжете са с мерки „домашен арест“, а третият мъж ще остане за постоянно в ареста.

Разбитата група е била много добре организирана. Действала е в условията на конспиративност, допълни ст. комисар Калоянов.

При превозване на чужди граждани е имало автомобили, движещи се пред и зад тях, които са променяли своите места периодично. Така са следили за служители на реда по набелязания предварително маршрут. Наемани са хора от различни населени места, пред които е трябвало да минават превозните средства с чужди граждани. Те е трябвало да сигнализират, ако забележат полицейски служители. Цялата комуникация се е извършвала в реално време.

В дома на тарторката на група са открити множество мобилни телефони, сим карти на телефонни оператори от различни балкански държави, два пистолета, както и парични суми в различни валути.

Специализираната операция по задържането на обвиняемите е проведена от служители на отдел „Криминална полиция“ при ОД на МВР-Бургас и ДАНС, а действията са осъществени под надзора на Районна прокуратура- Бургас.

- реклама -