Ваньо Шарком НЗОК болници лечебни заведения финансиране заболявания злоупотреби

НЗОК: Болници ще връщат стотици хиляди заради нарушения

14 лечебни заведения ще връщат 817 хил.лв.

Лечебни заведения са получили неправомерно от НЗОК 817 хил. лв. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването и председател на надзорния съвет на НЗОК д-р Ваньо Шарков. Сумите ще трябва да се връщат, тъй като експерти от Централното управление на НЗОК са проверили 14 болници и проверките са констатирали редица нарушения. Периодът на проверките е януари – септември 2016 г.

Нарушенията

Лечебните заведения са отчитали несъществуващи заболявания, искани са пари от болните за дейности, които се заплащат от НЗОК, отчитана е неизвършена дейност и др.. Това съобщи Шарков. По думите му проверките са установили и случаи, в които пациенти са били диагностицирани с онкологично заболяване, но след това не са били насочвани за съответното лечение и не е бил изпълнен принципът за комплексност в лечението им.

Спад на хоспитализираните след въвеждане на пръстовия отпечатък

Нови медицински изделия ще заплаща НЗОК от 1 април, са решили членовете на надзорния съвет, допълни Шарков. Предвиждат се и още 150 тест-ленти за контрол на кръвната захар за пациенти, страдащи от диабет.

След въвеждането на пръстовия идентификатор от 1 ноември се отчита спад в броя на хоспитализираните пациенти в сравнение с първите 15 дни на предходния месец, посочи Шарков. Той обясни, че НЗОК ще трябва да плати с 15 млн. лв. по-малко за първите две седмици на ноември. Безспорно е, че ефект от пръстовия идентификатор има, каза още Шарков.

- реклама -